Sjögull är en invasiv främmande art som kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Den växer snabbt och blir så tät att den skuggar botten så mycket att den konkurrerar ut andra växter och djur som lever i vattnet i Mälaren.
Med andra ord förändrar och utarmar sjögull ekosystemet i vattnet, därför vill vi inte ha den i Mälaren. Sjögull påverkar också oss människor genom att försvåra för bad, fiske och båttrafik.
Vi människor kan tyvärr bidra till att sjögull sprids, bland annat då växtdelar fastnar i båtmotorer. Det räcker med att en liten del av en planta slits av, flyter iväg och slår rot någon annanstans för att ett nytt bestånd ska bildas. Sjögull kan även sprida sig fort av egen kraft, på två månader kan den bilda fem meter långa revor längs botten från vilka nya plantor växer upp.
Detta kan du göra
- Åk inte med båt, kanot eller simma i sjögull
- Rådgör med länsstyrelsen eller kommunen om det är problem med sjögull vid bryggor och stränder
- Om du hittar sjögull, rapportera ditt fynd på www.invasivaarter.nu
Om bekämpningen av sjögull
Berörda kommuner bekämpar tillsammans med Mälarens vattenvårdsförbund och länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland sjögull i västra Mälaren. Bekämpningen görs bland annat
genom att sjögullsplantorna täcks med ett ljustätt material som fästs i flytramar. På så sätt får sjögullet inget solljus och dör inom ett till två år. Kartan visar den senaste inventeringen av sjögull.
Vi arbetar vidare mot sjögull under sommaren
Med start den 1 juli och under några veckors tid görs en inventering för att kartlägga sjögullens utbredning i Mälaren. Den genomförs genom att två personer mycket långsamt åker i en
aluminiumbåt, oftast mycket nära land under dygnets alla ljusa timmar.
I samband med inventeringen kommer även drönare användas. Drönarföraren arbetar från land och har tydligt uppmärkta kläder och arbetsbil för att signalera att drönaren tillhör sjögull-
inventeringen.
Är du boende eller har sommarstuga vid Mälaren kan inventeringen möjligen upplevas som
påträngande. Vi ber därför om ert överseende. Vill du som fastighetsägare under arbetets gång komma i kontakt med företaget som genomför inventeringen nås de på telefon 070-622 00 42.
Forskare misstänker sjukdom hos invasiv sjögull
Under juni 2023 upptäcktes att flera bestånd av sjögull i Mälaren inte såg friska ut utan börjat gulna och dö. I mitten av juli förra sommaren släppte delar av döda bestånd från botten och flöt bort i stora sjok.
Att sjögull verkar ha försvunnit på flera platser är bra, men årets inventeringen blir nu extra viktig för att se om bestånden försvunnit helt eller återkommer denna sommar. Resultatet av inventeringen kommer visa hur den sjögull som är kvar effektivast kan bekämpas.
Rapportera gärna om du ser sjuka plantor med döende sjögull genom rapporteringsverktyget. Dina observationer hjälper oss att se hur utbedd sjukdomen är och ger oss möjlighet att hämta in intressanta prover för att utreda orsaken till sjögullsdöden. Mer information på malaren.org.
Not: pdf för utskrift och utskick till hushåll som samhällsinformation. Delas ut som oadresserad direkt reklam (ODR). Skyltar på brevlådor om ”Ej reklam tack” gäller inte för samhällsinformation.