En undersökning av sju strandlokaler
Medins Havs och Vattenkonsulter AB har fått i uppdrag av Mälarens vattenvårdsför-bund att undersöka bottenfaunasamhället på sju strandsträckor i Vänern (Tabell 1 och Figur 1). Undersökningen omfattade kräftdjur, insekter, fåborstmaskar, iglar, virvel-maskar, snäckor och musslor.
Uppdraget utfördes inom den nationella miljöövervakningen i Mälaren och finansierades av Mälarens vattenvårdsförbund och Havs- och vattenmyndigheten. Motsvarande undersökningar utfördes även i Vättern och Vänern (Nilsson m fl 2015a, b). Syftet med undersökningen var att beskriva bottenfaunasamhällets status och artsammansättning, bedöma eventuell miljöpåverkan och generera underlag för arbetet med de nationella miljömålen. Vidare ska resultaten bidra till att klarlägga naturvärden, behov av miljövårdsåtgärder samt bedömning av födounderlag för fisk och fågel.
Bottenfaunan i Mälarens strandområden var mycket artrik och hade höga eller mycket höga naturvärden. Statusen med avseende på näringsämnen var god vid alla lokaler utom en (S Björkfjärden), där statusen klassades som hög. I expertbedömningen justerades dock statusen till måttlig i Skarven, Ekoln och Galten och god i S Björkfjärden. Bottenfaunan visade på nära neutrala förhållanden vid samtliga lokaler. Jämfört med Vänern och Vättern är Mälaren mer näringsrik. Detta avspeglar sig bland annat i en högre artrikedom än i Vättern och i en högre individtäthet än i de båda andra sjöarna.