Strömmande vatten har varit historiskt viktiga för att utvinna kraft och än i dag finns väldigt många lämningar från dammar och andra anläggningar som på olika sätt har förändrat naturmiljön och lett till att vissa arter tryckts undan eller helt försvunnit.
För att nå miljökvalitetsnormer för vatten och det nationella miljömålet Levande sjöar och vattendrag behöver många skadade naturmiljöer restaureras, ofta i anslutning till intakta eller delvis raserade dammar.
Mälarens vattenvårdsförbund arbetar sedan 2019 aktivt med att stödja andra organisationer att genomföra vattenvårdsprojekt. Främst i ett samarbete med Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund men även med andra fiskevårdsorganisationer och vattenråd. Mälarens vattenvårdsförbund bidrar med platskännedom, underlag för tillståndsansökningar och dispenser med mera, dialog med intressenter och
annat som är viktigt för ett smidigt genomförande.
Alla projekt som genomförs är frivilliga samarbetsprojekt och inte något som initierats av Länsstyrelsens tillsyn. Utgångspunkten är att alla inblandade ska känna att projektet har inneburit något positivt för bygden och naturmiljön. Projekten har primärt finansierats med LOVA-medel och bidrag från Havs- och vattenmyndighetens ”Projektlista”.