Sjögull är en snabbt växande invasiv art som kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Livet under ytan påverkas negativt då det blir för lite solljus i vattnet. Mälaren är drabbad av sjögull i stor utsträckning och därför pågår just nu ett samverkansprojekt där flera parter tillsammans bekämpar växten.
Sjögull förändrar och utarmar ekosystemet, bland annat genom att konkurrera ut andra arter.
– Genom att täcka växterna med ett ljustätt material som fästs i flytramar, gör vi så att sjögullet kvävs och dör inom ett till två år, säger Anna Holmqvist, projektledare.
Sjögull sprids mycket snabbt. År 2017 täcktes fyra hektar av Mälaren av sjögull. I dag täcks 11 hektar av ytan, vilket motsvarar 22 fotbollsplaner.
– Det är viktigt att behandla rätt och snabbt och då är metoden med flytramar den som visat sig vara mest effektiv. Vi har redan placerat ut omkring 300 flytramar i Mälaren och har beställt ytterligare 290 stycken av arbetsmarknadsenheten AMA i Eskilstuna som tillverkar i ramarna, säger Olle Philipsson, Eskilstuna kommun.
Staffan Jansson, kommunalråd i Västerås och ordförande i Mälarens vattenvårdsförbund, ser positivt på projektet.
– Sjögull har visat sig vara ett stort problem och att ett sådant här gemensamt projekt nu tar tag i frågan är verkligen bra. Det är med gemensamma krafter som vi kan råda bot på problemet, säger Staffan Jansson.
Uppmaningar till boende runt Mälaren
För att informera om situationen med sjögull har man inom projektet gjort specifika informationsinsatser mot båtklubbar och boende runt Mälaren.
– Sjögull sprids bland annat genom att växtdelar klipps eller kapas av båtpropeller. Vi uppmanar därför alla att aldrig köra med båt eller kanot genom sjögull. Man ska också undvika att simma bland växterna då man kan fastna i dem och risken att drunkna är stor, säger Ingrid Hägermark, Mälarens vattenvårdsförbund.
En annan uppmaning som projektet har gått ut med är att om man upptäcker sjögull ska man rapportera in det till databasen invasivaarter.nu. Man ska också kontakta Länsstyrelsen eller kommunen för rådgivning om det är problem med sjögull vid bryggor och stränder.
Finansiering året ut
Förutom medel från de medverkande parterna, har sjögullsprojektet finansiering från Havs‐ och vattenmyndigheten fram till december 2020. Projektet hoppas på att kunna hitta fortsatta medfinansiärer i föreningar, organisationer och privatpersoner som har koppling till Mälaren.
Kontakt
Mälarens vattenvårdsförbund: Ingrid Hägermark, ingrid.hagermark@lansstyrelsen.se
- Eskilstuna kommun: Anna Holmqvist, projektledare, anna.holmqvist@eskilstuna.se
- Västerås stad: David Söderblom Tay, david.soderblom.tay@vasteras.se
- Kungsörs kommun: Julia Löndal Jonsson, julia.londalJonsson@kungsor.se
- Köpings kommun: Christina Schyberg, christina.schyberg@koping.se
- Länsstyrelsen Södermanland: Cinthia Tiberi Ljungqvist, cinthia.tiberi.ljungqvist@lansstyrelsen.se,
Om Mälarens vattenvårdsförbund
Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation som bedriver miljöövervakning i Mälaren. Förbundet är även ett forum för information om miljötillståndet i Mälaren och ett organ för samverkan kring vattenvårdande åtgärder i Mälaren. De 54 medlemmarna utgörs av nationella myndigheter, kommuner och länsstyrelser, större företag, branschorganisationer och ideella organisationer runt Mälaren.