Inventeringen av sjögull under 2020 har genomförts med hjälp av lodfoton från drönare så att bestånden har kunnat digitaliseras i GIS.
Alla bestånd av sjögull som noterades under inventeringen 2019 har besökts för att undersöka förekomst av arten. Dessutom tillkom nya bestånd i takt med att kommuninvånare och personal inom projektet för sjögullsbekämpningen noterat fler bestånd under sommaren 2020.
Sammanlagt identifierades sjögull på 18 platser i västra Mälaren. På varje plats fanns ett eller flera bestånd av sjögull. Totalt påträffades 212 bestånd. Den sammanlagda arean med friliggande sjögull mättes till 9,40 ha och arean under ramar uppmättes till 1,3 ha. Med antagandet att ramar täcker 100 % sjögull blir utbredningen totalt 10,69 ha sjögull i västra delen av Mälaren. Jämfört med inventeringsresultat från 2019 har utbredningen friliggande sjögull minskat med 4,3 % eller 0,4 ha och den totala utbredningen med bekämpningsramar inräknat har minskat med 1,7 % eller 0,2 ha.
Slutsatsen från 2020 års inventering är att den totala ytan av friliggande sjögullsbestånd har minskat med drygt 4 000 m2 jämfört med data från 2019. Minskningen kan bero på naturlig variation i tillväxt och utbredning för arten men en viktig faktor till minskningen är det pågående bekämpningsarbetet med att täcka över sjögullsbestånd med ramar.
Under 2020 har nya etableringar av sjögull noterats. Flera av dessa är belägna i eller kring småbåtshamnar. Motorbåtar som kör igenom bestånd av sjögull skapar fragment av växten som kan spridas från redan existerande bestånd men också följa med båtarna till sina hemmahamnar och etableras där. Därför är en viktig del i bekämpningsarbetet att förhindra motorbåtar att köra igenom sjögullsbestånd. Calluna föreslår därmed att större bestånd märks ut och tillfälliga farleder runt bestånden skapas. Calluna föreslår även att mindre bestånd, främst i eller i närheten av småbåtshamnar, prioriteras i bekämpningsarbetet för att om möjligt utrota växten på dessa platser samt minska spridning till nya platser.