Inventeringen i Mälaren 2018 har gjorts på uppdrag av Mälarens vattenvårdsförbund som en del av den nationella miljöövervakningen av stora sjöar som finansieras av Naturvårdsverket. I programmet för övervakning ingår regelbundna undersökningar av undervattensväxter.
Miljöövervakningen i Mälaren samordnas med miljöövervakningen i Vänern och Vättern som Vänerns vattenvårdsförbund respektive Vätternvårdsförbundet ansvarar för. Av de 16 nationella miljömålen berör programmet framförallt följande:
- Levande sjöar och vattendrag
- Ingen övergödning
- Giftfri miljö
- Ett rikt växt- och djurliv
I Mälaren har fem delområden inventerats 2018. I följande rapport beskrivs varje inventerat och bedömt geografiskt avgränsat område som ett delområde av Mälaren.
Inventeringen är genomförd av Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB. Samtliga bilder på inventerade delområden är tagna av Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB.
Några av de delområden som inventerats har även inventerats av Länsstyrelsen 2006 samt av Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB 2011.
Läsaren av denna rapport bör ha i åtanke att i princip alla bedömningar av ekologisk status är gjorda helt efter Havs- och vattenmyndighetens bedömningsgrunder som enligt många inte alltid lämpar sig för utvärdering av naturligt näringsrika vatten.
Samtliga delområden bedöms ha måttlig ekologis status enligt befintliga bedömningsgrunder. I många delområden är siktdjupet begränsat och man kan anta att vattnet har en hög näringshalt. Detta räcker dock inte för att förklara den generellt låga bedömning flertalet inventerade delområden i Mälaren får. Tyvärr är inte det verktyg som finns till hands för att utvärdera ekologisk status, med avseende på artfynd av makrofyter, helt optimala för sjöar av mer naturligt näringsrik karaktär. Bedömningen för dessa sjöar/delområden blir därmed generellt sämre än vad som möjligen är rimligt.
I rapporten görs därför en kompletterande bedömning som helt bygger på rapportförfattarnas egna erfarenheter och synpunkter. Denna bedömning bygger på siktdjupet vid inventerat delområde, makrofyternas maximala djuputbredning samt fördelningen mellan olika arter. Utifrån denna kompletterande bedömning anses Södra Björkfjärden ha egenskaper som skulle kunna ge en något bättre bedömning än måttlig ekologisk status.