Huvudsyftet med denna undersökning var att samla tillräckligt med underlag för en uppdaterad statusklassificering (kemisk status) av vattenförekomsterna.
Fältprovtagningen utfördes under hösten 2017 och sediment samlades in från 42 lokaler. Provlokalerna var utspridda på 21 av vattenförekomsterna. Vissa av lokalerna skulle representera vattenförekomsten och därmed ingå i den kemiska statusklassificeringen, medan andra lokaler skulle fungera som en kontroll av utsläpp från punktkällor eller belastade områden. Ytsediment från intervallet 0-2 cm har provtagits vid samtliga 42 lokaler och representerade de senaste årens sedimenterade material. Vid fyra stationer har också djupare sediment provtagits ned till 43 cm under sedimentytan.
De insamlade sedimenten analyserades med avseende på metaller och organiska ämnen. Resultaten jämfördes med framtagna gränsvärden för sediment (HVMFS 2013:19) och den statistiska tillståndsklassningen framtagen för Sveriges sjöar och vattendrag (NV 4913).
Resultaten visar att ämnet tributyltenn (TBT) överskrider gränsvärdet vid majoriteten av lokalerna och underskrids endast vid åtta lokaler. För antracen (PAH) överskrids gränsvärdet vid fem lokaler. För de övriga ämnena (fluoranten, bly och kadmium) med gränsvärden för sediment underskrids gränsvärdena vid samtliga lokaler. Vid endast sex lokaler överskrids inga gränsvärden för något av de fem ämnena. Den kemiska statusen för dessa sex lokaler kan därför klassas som god.
För majoriteten av ämnena och lokalerna ses en generell minskning av både metaller och organiska ämnen i ytsedimenten. Detta kan konstateras både utifrån att halterna i ytsedimenten är lägre än halterna som förekommer i djupsedimenten (fyra provpunkter) och att uppmätta halter 2017 i ytsedimenten är lägre än tidigare mätning år 2001. Vid de fyra lokaler där djupare sediment har provtagits avtar halterna generellt med sedimentdjupet, men för ämnena arsenik, kadmium, kobolt, koppar, kvicksilver, PCB-7 och PFOS ses en högre halt i det ytliga sedimentet än det djupare vid en eller flera av lokalerna.
När uppmätta halter jämförs med undersökningen år 2001 noteras en ökning i tillförseln av flera av de organiska ämnena vid vattenförekomsterna Skarven, Fiskarfjärden, Tynnelsöfjärden och Görväln. För metaller ses en ökad halt av ämnena kobolt, koppar och nickel vid flertalet av stationerna. Dock har en ökad tillförsel av flest metaller noterats i vattenförekomsterna Skofjärden och Arnöfjärden.