Mikroplaster (MP) definieras som plastpartiklar mindre än 5 mm. I denna rapport presenteras resultaten av förekomsten av MP i Sveriges fyra största insjöar från provtagningar utförda under maj/juni 2017.
Denna rapport innefattar även resultaten från en provtagning som Örebro universitet utförde i Vättern 2015 och vars preliminära resultat tidigare presenterats. Provtagningen utfördes med en pump som sorterade in partiklarna i fraktionerna > 300 μm och 50‐300 μm och prover togs vid ytan och även på djupet på vissa lokaler. Analys av MP gjordes genom visuell bedömning av form, färg och textur med ljusmikroskop, och ett slumpartat urval av partiklar > 300 μm analyserades med infraröd spektroskopi (FTIR). Fibrer är inte inkluderade i antalet MP som redovisas här, då mängden och typen av organiskt material på provtagningsfiltren påverkar hur mycket fibrer som fastnar i provtagningen.
I > 300 μm fraktionen var variationen i halterna mikroplaster relativt låg, i 80% av proverna varierar haltern mellan 0,0‐0,6 MP/m3. Undantagen gäller prover tagna i så kallade tillflöden i nära anslutning till städer (t.ex. i Svartåns utlopp i Örebro och i Munksjön i Jönköping där 7,2 MP/m3 återfanns som högst). Stadsnära prover i Stockholm visade halter mellan 1,5 och 2,2 MP/m3. Detta stämmer överens med att större städer oftast pekas ut som en betydande källa för utsläpp av mikroplaster.
Tidigare rapporterade preliminära resultat för prover tagna i Vättern 2015 har justerats och är betydligt lägre i denna rapport. Detta beror dels på att MP presenteras här separat från fibrer och övriga antropogena partiklar samt att vissa resultat från 2015 inte kunde verifieras med infraröd spektroskopi.
I 50‐300 μm fraktionen sattes en rapporteringsgräns till 3 MP baserat på en bakgrundskontaminering i blankproverna. Endast 15 prover, alla ytvattenprover, hade koncentrationer över denna gräns. Jämfört med den större fraktionen var halterna högre i samtliga prover med undantag av Svartån. Högst värden uppmättes i Munksjöns utlopp (30 MP/m3), Huskvarnaån (19 MP/m3) och Munksjöns inlopp (16 MP/m3).
Samma metod har använts i projektet för såväl utsjöprovtagning från båt som för provtagning i mindre vattendrag från broar inne i stadsmiljö. Studien har visat förekomst av mikroplaster av varierat slag i de fyra sjöarna, både i ytskiktet och på djupet. De uppmätta koncentrationerna är dock för låga för att tillåta jämförelse och statistisk analys av skillnader mellan sjöarna. För framtida provtagningar och speciellt för utsjöpunkter bör större volymer vatten än de 20 m3. som användes i denna studie provtas. Framtida övervakning av mikroplaster i insjöar och vattendrag bör också innefatta studier hur koncentrationerna varierar över tid. Det finns många möjliga risker med mikroplast, men i dagsläget finns inga studier som visar på ett dos‐respons förhållande vid de koncentrationer som uppmätts i denna studie.