År 2014 var i förhållande till referensåren 1961N1990 ett varmt och blött år. Väderstationerna i Uppsala och Västerås uppvisade likartade kurvor vad gäller temperatur. I både Uppsala och Västerås var juli den varmaste månaden och januari den kallaste. Nederbörden visade på en del skillnader mellan Uppsala och Västerås. I augusti fick Uppsala, men inte Västerås, en mycket hög nederbörd (hela 122 mm).
Den generella trenden för näringsämnen i Mälaren är att stationerna i väst och i norr uppvisar måttlig status medan bassängerna i öster och söder uppvisar god status. Undantagen är Blacken och Granfjärden, två relativt västliga stationer, som i årets bedömning (för perioden 2012N2014) uppvisade god status. Görväln förvånade även genom att uppvisa hög status. Avseende totalfosforhalter uppvisade de västra och norra stationerna höga totalfosforhalter jämfört med bassängerna mer österN och söderut under 2014. Motsvarande trend sågs för totalkväve, nitrat och nitritkväve samt fosfatfosfor, men skillnaden var ännu mer uttalad mellan de norra stationerna (Ekoln och Skarven) och övriga stationer. Tillrinningsområdet till dessa stationer utgörs av en relativt stor andel åkermark vilket eventuellt kan förklara en större näringsämnesbelastning.
Vid samtliga lokaler, undantaget Ulvhällsfjärden, noterades minst en gång under året syrgashalter som var lägre än 6 mg/l i bottenvattnet. Det innebär att samtliga lokaler, utom Ulvhällsfjärden, erhåller den ekologiska statusen måttlig med avseende på syre för år 2014. Ulvhällsfjärden erhöll god status för motsvarande period. Vid Ekoln, Granfjärden, Görväln och Skarven har låga syrgashalter inte bara uppmätts i bottenvattnet utan också högre upp i vattenpelaren, vilket indikerar dåliga syreförhållanden. Lägst syrgashalter uppmättes i Skarven där halterna var nära noll.