Förord, verksamhetsåret 2023
Mycket har hänt under året som gått. Vi har bland annat kommit igång på allvar med den punkt i vår vision som heter ”Förbereda oss för att hantera kommande miljöutmaningar för Mälaren tillsammans”. Under 2023 arbetade vi vidare med riskanalysen för Mälaren och det står klart att de mest angelägna frågorna att ta itu med för att skydda Mälaren är PFAS-problematiken jämte hur vi hanterar klimatförändringens påverkan på Mälaren.
Under sommaren upplevde vi stora översvämningar runt Mälaren, framförallt i Västmanland, vilket gjorde frågan om klimatförändringen påtaglig. Vi kommer med all sannolikhet att få se kraftigare översvämningar som inträffar oftare runt Mälaren. Översvämningarna medför många olika problem. Att förebygga problemen är viktigt och här går det hand i hand med det arbete som våra åtgärdssamordnare gör med att stötta genomförande av vattenvårdsåtgärder i hela avrinningsområdet. Åtgärder som fördröjer vattnet i landskapet är både effektiva för att minska övergödningen samtidigt som det minskar översvämningsrisken.
Inom åtgärdssamordningen startade vi upp ett intressant pilotarbete under året i samarbete med vattenmyndigheten, som berör just de åtgärder som fördröjer vatten i landskapet. LAVA , ”Lokal administration av vattenvårdsåtgärder” har vi kallat det. Målet är att hitta en bra modell för hur de många åtgärder som genomförs i avrinningsområdena för att fördröja av vattenflöden, ska kunna klaffa in i vattenförvaltningens systematik på ett bra sätt. På så vis hoppas vi kunna binda ihop de lokala initiativen med den stora bilden som modelleras fram för hela avrinningsområdet, och hitta en röd – eller blå – tråd däremellan.
I förbundet har vi också genomfört en rad olika seminarier och utbildningsinsatser under året. Vid de träffar där vi har hållit vår nu uppdaterade utbildning för politiker om kommunens roll i vattenförvaltningen, har det sammanlagt deltagit över 200 personer, och 26 vattenstrateger/samordnare från kommuner har beställt hem vårt material för att hålla utbildningen i sin kommun. Så vi når ut och allt fler drar nytta av vårt arbete!
Under sommaren 2023 inträffade även något uppseendeväckande i Mälaren. Den invasiva arten sjögull, som breder ut sig från väster till öster i Mälaren drabbades av en sjukdom, som fick större delen av allt sjögull att dö bort. I slutet av augusti fanns det knappt några levande plantor kvar. Med hjälp av forskare från SLU kommer vi att följa utvecklingen framåt noga. Varför och riktigt vad som har hänt har vi ännu inga svar på, men vi hoppas kunna få det så småningom.
Västerås, april 2024
Ingrid Hägermark
Förbundschef Mälarens vattenvårdsförbund