Under juni 2023 upptäcktes att flera bestånd av sjögull i Mälaren inte såg friska ut utan börjat gulna och dö. Har kan du läsa mer om det som har kommit att kallas sjögullsdöden.
Att sjögull som funnits etablerad i Mälaren i många år verkar ha försvunnit på flera platser kom som en överraskning. Tidigare stora förekomster av sjögull minskade eller försvann, till exempel i nedre delen av Arbogån mellan Kungsör och Arboga. Det kom även in rapporter om att sjögull såg döende ut på fler platser i Mälaren.

I mitten av juli släppte delar av döda bestånd av sjögull från botten och flöt bort i stora sjok. Att den invasiva sjögullen kan försvinna på flera platser är bra, men vi vill förstå varför.
Sjuk sjögullsplanta med bruna fläckar. Foto: David Kvarnsudde
Orsaken till sjögullsdöden utreds i samarbete med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), misstanken är att det rör sig om en sjukdom. Under sommaren 2023 samlades växtmaterial in från sjögull som sedan analyserades under hösten för att försöka ta reda på vad det kan vara. Forskarna tror akvatiska svampar är en del i förklaringen till sjögullsdöden, men det är oklart om det är enda orsaken. Det kan vara så att svamp endast försvagar plantorna och att de sedan dör av en kombination av anledningar.
Angreppen på sjögull är tydliga.

Angripen sjögullsplanta. Foto: Peter Olsson Scholz
Under Mälarinarium 3 från den 26 september 2024 berättar Jennifer Anderson från SLU om sjögullsdöden under temat akvatiska svampar och sjögull.