Utbredning

Goda nyheter från inventering av sjögull i västra Mälaren sommaren 2024! Sjögullspopulationen minskade med cirka en tredjedel jämfört med 2022 och inga nya bestånd har konstaterats.

Det finns några mindre bestånd som vi behöver fokusera lite extra på så de inte växer till sig och får ytterligare spridning. Men vi kan konstatera att det skett en rejäl minskning av sjögull från ett år till ett annat, en omfattning vi inte kunnat åstadkomma själva på samma tid. Det här är effekten vi ser av den omfattande sjögullsdöden 2023 som misstänks orsakats av svampangrepp på sjögull.

Karta över västra Mälaren med förekomsten av sjögull 2024 markerade. Inga bestånd har hittats öster om Lerviken inom inventeringsområdet.
Karta med förekomster av sjögull 2024. Inga bestånd har hittats öster om Lerviken. Den mindre bilden (bild i bild) visar att sjögull förekommer i hela nedre delen av Arbogaån.

Korta fakta från årets inventering

  • Tjugo lokaler med sjögull upptäcktes under inventeringen av västra Mälaren. Alla dessa är kända sedan minst 2022, så inga nya bestånd har upptäckts på Mälaren.
  • Den totala sjögullsarealen på Mälaren har minskat med 34 %, från 11,1 ha år 2022 till 7,4 ha år 2024. En positiv utveckling (d.v.s. minskning av sjögullsarealen) ses för 12 lokaler, medan 7 lokaler uppvisar en negativ utveckling.
  • Aktiv bekämpning av sjögull med skuggväv på flytramar har pågått i 9 av de 12 krympande lokalerna, vilket tyder på att bekämpningen haft effekt.
  • Inventeringen av Arbogaån visar att sjögull växer längs nästan hela ån. Totalt uppgår arealen i Arbogaån till 9,9 ha.

Potentiellt utbredningsområde

Sjögull växer ner till ca tre meters djup och kan växa på både hårda och mjuka bottnar. För den västligaste delen av Mälaren, Galten, finns stora områden som är grunda och dit arten troligen skulle kunna sprida sig, se karta.

Karta som visar områden i Mälaren som är grundare an 3 meter
Möjligt utbredningsområde för sjögull, områden grundare än 3 meter. Sjögull kan växa ner till tre meters vattendjup, vilket gör att stora delar av sjöar helt kan växa igen.