Här hittar du ett urval av de filmer som vi skapat. Saknar du någon besök vår kanal på YouTube där samtliga filmer finns.
Den 11 oktober bjöd Mälarens vattenvårdsförbund och LIFE IP Rich Waters in till en heldag om klimatförändringens effekter på Mälaren och avrinningsområdet. Här kan du se en inspelning av konferensen. Om du öppnar videon på youtube.com kan du hoppa mellan föredragen genom att klicka på tidsstämplarna i informationsrutan.
Den 12 november 2021 arrangerade Mälaren – en sjö för miljoner (MER) en heldag med fokus på hur vi bäst nyttjar våra gemensamma resurser för att underlätta kommunernas komplexa arbete med vattenfrågorna. I den här filmen ger Stina Drakare från SLU oss en crash course i sötvattensbiologi…eller snabbkurs i limnologi.
Den 19 september 2023 höll Mälarens vattenvårdsförbund en digital utbildning om kommunernas roll i vattenförvaltningen. Utbildningen är riktad till dig som är kommunpolitiker eller tjänsteperson som arbetar med vatten.
Den 6 februari 2020 arrangerade Mälaren – en sjö för miljoner ett uppskattat och välbesökt webbinarium om konflikthantering.
Observera; det är en de tekniskt strul i inledningen av filmen – själva mötet börjar efter cirka 5 minuter.
Temat för detta Mälarinarium från den 26 september 2024 är akvatiska svampar och sjögull Innehåll:
– En uppdatering om läget gällande sjögullsdöden, svamp kopplat till sjögull och information om akvatiska svampar i allmänhet med Jennifer Anderson, SLU.
– Resultat från årets inventering av sjögull i Mälaren och Arbogaån med Johan Stenberg, BioPrio
I samarbete mellan SLU och Mälarens vattenvårdsförbund får vi höra om pågående forskningsprojekt i anslutning till Mälaren. Denna gång en presentation av projektet PUDDLE JUMP. Samt vad som är aktuellt hos SLU och Mälarens vattenvårdsförbund.
Den 26 september höll Mälarens vattenvårdsförbund och SLU ett nytt Mälarinarium om pågående forskningsprojekt i anslutning till Mälaren.
Den gång är temat klimatförändringar.
Den 15 juni 2023 höll Mälarens vattenvårdsförbund och SLU ett nytt Mälarinarium. Den här gången innehöll webbinariet:
– Thomas Axenrot och Loa Andersson, båda från SLU, presenterade sina senaste rapporter kallvattenfiskar som finns i Mälaren.
– Appen CyanoAlert presenterades. Den kan användas för att få koll på den aktuella algblomningsstatusen just på din plats nu under sommaren.
– Avslutningsvis gavs kort information om aktuellt på gång på SLU och Mälarens vattenvårdsförbund.
Den 10 mars höll Mälarens vattenvårdsförbund och SLU ett nytt Mälarinarium. Denna gång deltog SGU som berättade om följande:
– SGU:s underlag (magasinskartor och beskrivningar, kemianalyser, nivåövervakning, prognosverktyg, våtmarker, klimatanpassning, PFAS kartläggning etc)
– Vad kan vattenorganisation göra för SGU/grundvatten (brunnar, datainlämning, prata om vatten och prioritering, etc)
– SGU:s nya föreskrifter med bland annat nya parametrar som behöver beaktas inom vattenförvaltningen (framför allt till verksamhetsutövare)
– Innehåll i en tillståndsansökan, utgå från våra checklistor som håller på att uppdateras
– Torka/vattenbrist ur ett nationellt och internationellt sammanhang
Projektet Mälaren – en sjö för miljoner arrangerade den 10 juni 2021, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, ett digitalt informationsmöte om följande utbildningar/stöd: ”Att hitta finansiering till åtgärder för bättre vatten” ”Utveckling av kommungemensam ansökan för hästar och övergödning”
Den 31 augusti höll Mälaren – en sjö för miljoner, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, den första av tre kurser för kommuner som önskar att söka LOVA/LONA-bidrag. Målsättningen med kurspaketet är att kursdeltagarna ska ha utvecklat sin idé vidare till ett projektförslag för att kunna skriva och leverera en fullständig ansökan under hösten, enskilt eller i grupp. Den första kursen handlar om att hitta finansiering till åtgärder för bättre vatten. Medverkar gör Kristina Lundberg och Mats Johansson från Ecoloop, samt Mikael Essmyren från Naturvårdaren Sverige.
Den 23 september 2021 arrangerade Mälaren – en sjö för miljoner, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, en andra kurs för kommuner som önskar att söka LOVA/LONA-bidrag med deadline kring årsskiftet 2021/2022. Kurs 2 utformades som en workshop/skrivarstuga kopplat till olika teman. Målsättningen var att deltagarna efter genomförd kurs ska ha en draft på en ansökan till LOVA/LONA som är mer än ett koncept.
Den 19 januari 2022 arrangerade Mälaren – en sjö för miljoner, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, en tredje kurs för kommuner som önskar att söka LOVA/LONA-bidrag med deadline kring årsskiftet 2021/2022.
Mälarens vattenvårdsförbund arrangerade, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, en grundläggande utbildning om LOVA-bidraget den 30 september 2022. Under en timme fick deltagarna information om LOVA-bidraget, kommande ansökningstillfällen och exempel på genomförda ansökningar och projekt som fått finansiering. Utbildningen gavs av Linda Röjning och Elin Ångman från Mälarens vattenvårdsförbund. Medverkade från förbundet gjorde även Viktor Kärvinge, som har lång erfarenhet av att söka och genomföra LOVA-projekt.
Under 2021 arrangerade Mälaren – en sjö för miljoner, inom ramen för LIFE IP Rich Waters, tre kurser riktade till kommunerna i Norra Östersjöns vattendistrikt. Kurserna riktade sig till de som är intresserade av projektutveckling inom LOVA/LONA och av att ta fram en ansökan till ett LIFE-projekt år 2022. Den 15 september hölls ett webbinarium för de kommuner som vill utveckla en projektansökan om hästar och övergödning. Syftet var att skriva en ansökan om att delta i ett samarbetsprojekt om finansiering av åtgärder för att minska övergödningen från hästgårdar.
På mvvf.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.