Miljöövervakning

Sedan 2018 har Mälarens vattenvårdsförbund ett nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kring forskning och miljöanalys. Målet är att förbättra metoderna för övervakning och utveckla utbytet mellan forskning och samhällsintressen kring Mälaren.

Bild fotograferad i vattenlinjen, delvis under vatten, på båt och en nedsänkt behållare för provtagning under provtagning i Mälaren.

Övervakning av Mälaren

Övervakningsprogrammets fasta del består av årliga undersökningar samt undersökningar som återkommer med glesare periodicitet. Basprogrammet ingår i det nationella sötvattenprogrammet.

Bild på båt varifrån det pågår provtagning av vatten från Mälaren med en behållare som hämtar vatten från olika djup.

Miljödata

För att kunna följa Mälarens miljötillstånd provtas årligen vattenkemi, växtplankton, djurplankton och bottenfauna i sjöns olika bassänger. Miljödata från provtagningarna kan hämtas från SLU:s webbplats.

En man som tappar upp ett vattenprov i en provflaska från en behållare som sänks ned i vattnet för provtagning på olika djup.

Riskanalys av Mälaren

Tillsammans med våra medlemsorganisationer, forskare och WSP har vi tagit fram ett underlag kring de risker som vi ser för Mälaren. Riskanalysen omfattar både i nutid och framtid.

Bildkollage med framsidor på rapporter från Mälarövervakningen från olika år.

Mälarrapporter

Här hittar du ett urval med Mälarrapporter och andra publikationer om forskning och miljöövervakning i och kring Mälaren.

Mälarövervakningen firar 60 år! 🥳🎉

I filmen får du träffa vår förbundschef Ingrid och forskarna Eva, Anders och Stina som berättar om miljöövervakningen i Mälaren, om hur det hela började 1964 och vilken betydelse de tidiga resultaten haft.