Sjögull är en främmande art bland vattenväxter i Sverige som sprider sig med snabb takt i Mälaren utanför Kungsör. Vattenväxten påverkar möjligheten till att utnyttja Mälaren för bad, fiske och båtliv. Även den ekologiska balansen rubbas av den extremt snabbväxande flytbladsväxten som effektivt hindrar solinstrålningen till vattnet och därmed lokalt förändrar förutsättningarna för alla led i näringskedjan.
Spridning av sjögull har skett till Arbogaån från sjön Väringen där den planterades in på 1930-talet. Sedan ca 15 år finns växten också etablerad i Mälaren där tillväxten av den första och största kolonin har mätts in av Kungsörs kommun sedan 1995. Hela sjögullsbeståndet utanför Arbogaåns mynning kan grovt skattas till ca 2 ha fördelade på 17 kolonier av varierande storlek. Växten sprids då sommarstugeägare slår sjögull runt sina bryggor och sedan låter växtmaterialet flyta iväg men också genom att växten fastnar i motorbåtarnas propellrar och slits loss. En dramatisk spridning i Arbogaån skedde också vid muddringen 1989 då lämpliga bottnar frilades och stora mängder av växtmaterial rycktes loss.
Med hjälp av bidrag till lokala naturvårdssatsningar (LONA) har kommunen bekostat en studie vid SLU som visade att spridningen för växten i Arbogaåns vattensystem sker vegetativt. Genom olika informationsinsatser med bland annat informationsbroschyrer till båtklubbar, informationsmöte och plakat vid hamnen har kommunen har försökt hindra ytterligare spridning. Kommunen har också försökt att öka samarbetet mellan kommuner genom att anordna ett seminarium där kunskaps- och erfarenhetsutbyte kunde ske.
Arbetet med att motverka spridning av sjögull har nu kommit in i en bekämpningsfas. Mälarens vattenvårdsförbund beslutade att stödja bekämpningen ekonomiskt och avsatte 67 750 kr för det projekt som redovisas i denna skrift och genomfördes under sommaren 2012.
Att hejda spridningen av växten är ytterst angeläget. Spridningen från Galten har redan startat; en koloni av sjögull finns etablerad sedan några år i Kvicksund och ytterligare en har nyligen upptäckts i Mellansundet.