Om Mälaren

Mälaren är Sveriges mest nyttjade sjö. Mälardalen är tätt befolkat och sjön används flitigt för bad och sportfiske. Men visste du att här även finns ett 60-tal aktiva yrkesfiskare? Eller att Mälaren förser omkring 2,3 miljoner människor med dricksvatten – samtidigt som sjön tar emot flera typer av utsläpp?

Märlaren är farled för tung båttrafik och mottagare av avloppsvatten från 1,1 miljoner människor. Ungefär 5 % av vattnet som lämnar Mälaren har hamnat där via olika avloppsreningsverk, dagvatten eller industrier.

Här kan du lära dig mer om vår gemensamma och älskade Mälaren!

Illustrerad karta över Mälaren, Hjälmaren och hela Mälarens avrinningsområde.

Fakta om Mälaren

Mälaren är Sveriges tredje största sjö med ett medeldjup på 12,8 meter och ett största djup på 66 meter. Mälarens utlopp går via Slussen i Stockholm till Norrström.

Läs mer fakta om Mälaren och dess tillrinningsområde.

Dekorativ bild på en flicka som håller upp ett glas med vatten fotograferad utomhus under sommaren.

Mälarens värde och nytta

Vi är beroende av Mälaren och använder den till mycket. Förutom till dricksvatten, bad och fiske är Mälaren en viktig transportled där cirka 4500 fartyg passerar årligen. Sjön tar även emot olika utsläpp från våra samhällen.

Bild över Mälaren vid Ängsö i augusti.

Så mår Mälaren

Halterna av miljögifter och läkemedelsrester är låga i Mälaren. Men vi måste vara uppmärksamma på förändringar och begränsa utsläppen. Högre halter kommer med plaster och annat skräp skapa stora problem för fiskar och fåglar som lever i och kring Mälaren.

Hällristning i Häljesta som visar två personer som står på en båt.

Mälarens historia

Landskapet kring Mälaren är ett resultat av människans långvariga påverkan på naturmiljön. Några avgörande faser har varit uppodlingen, bergsbruket, industrialisering och kraftig urbanisering med utbyggnad av tätorter och infrastruktur runt Mälaren.