Fakta om Mälaren

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och har ett medeldjup på 12,8 meter och ett största djup på 66 meter. Dess utlopp går via Slussen i Stockholm till Norrström som har en medelvattenföring på drygt 160 kubikmeter per sekund.

Mälaren är en typisk slättlandssjö med över 8 000 öar, holmar och skär. Sex län och ett 40-tal kommuner ligger inom Mälarens tillrinningsområde, som har en befolkning på nästan en miljon människor. Ett flertal större åar rinner ner i Mälaren, bland annat Arbogaån, Kolbäcksån, Eskilstunaån, Svartån, Sagån, Råcksta å och Fyrisån.

  • Sjöareal: 1 122 kvadratkilometer
  • Volym: 12,4 kubikkilometer
  • Längd: 72 kilometer
  • Medeldjup: 12,8 meter
  • Största djup: 66 meter
Illustrerad karta över Mälaren, Hjälmaren och hela Mälarens avrinningsområde.

Mälarens tillrinningsområde

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och har ett medeldjup på 12,8 meter och ett största djup på 66 meter. Dess utlopp går via Slussen i Stockholm till Norrström som har en medelvattenföring på drygt 160 kubikmeter per sekund.

Bild av ån fotograferad från bro över Hedströmmen i Skinnskatteberg.

De större vattendragen

Vattnet i Mälaren har ofta sitt ursprung långt ifrån sjön. Vattnet passerar både bergslag, lantbruksmarker och städer på vägen till sjön. De fyra stora åarna Arbogaån, Hedstömmen, Köpingsån och Kolbäcksån står för nästan hälften av tillrinningen.

Närbild på träspång över myrmark i naturreservat.

Många naturreservat

Runt Mälaren finns ett åttiotal naturreservat och över 40 Natura 2000-områden. Utöver dessa finns också områden som pekats ut som riksintressen av länsstyrelsen. En tredjedel av området är skyddat och en fjärdedel ligger inom Natura 2000.

Flygbild på gravhögen Anundshög i Badelunda utanför Västerås med ett vidsträckt jordbrukslandskap i bakgrunden.

Landskapet kring Mälaren

Landskapet kring Mälaren är ett resultat av människans påverkan på naturmiljön. Med tiden har vi alltmer förändrat det ursprungliga landskapet. Området kring Mälaren är varierat och kan indelas i fem delområden som skiljer sig åt i sin karaktär.

Flygfoto över Strängnäsbron med riksväg 55 sedd från nordväst.

Mälarens basänger

Mälarens vatten rinner i huvudsak från väster till öster. Sjön delas av länsstyrelserna upp i 32 bassänger, eller vattenförekomster, som har olika vattensammansättning. Indelningen har gjorts med hjälp av provsvar från flödesmätningar och vattenkemidata.

Bild fotograferad i vattenlinjen, delvis under vatten, på båt och en nedsänkt behållare för provtagning under provtagning i Mälaren.

Naturligt näringsrik sjö

Mälaren är redan från början är en naturligt näringsrik sjö vilket gör den extra känslig för övergödning. Avloppsutsläpp och näringsläckage från jordbruk orsakar övergödning och igenväxning runt Mälaren. Det höga näringsinnehållet innebär dock att Mälaren inte är känslig för försurning.

Bild fotograferad i vattenytan, delvis under vatten, med med sjögräs och kanoter i bakgrunden.

Mälarens djur och vegetation

Mälaren är en artrik sjö vad gäller vattenväxter och bottenfauna. Mälarens grunda vassrika vikar är viktiga för fågellivet. De fungerar som uppväxtplatser för fisk och är fulla av liv. Gösen ses som Mälarens karaktärsfisk. Den kan väga över 14 kilo och är en mycket populär matfisk.

Katarinahissen i Stockholm med utsikt över Slussen och gamla stan.

Mälarlandskapens geologi

Bortsett från bergslagsområdena saknar Mälarlandskapen dramatiska drag i topografin. Orsaken är att urberget har eroderats ner till en ganska jämn yta med få höjder högre än 20-30 meter. På vissa platser förekommer dock höjdskillnader på upp mot 40 meter.