Landskapet kring Mälaren är ett resultat av människans långvariga påverkan på naturmiljön. Från början var nyttjandet begränsat till jakt och fiske, men med tiden har vi alltmer förändrat det ursprungliga landskapet.

Mälardalens landskap är till stor del påverkat av inlandsisen och dess avsmältning. Då marken höjde sig kunde ny jordbruksmark tas i anspråk, men gamla färdvägar över vatten blev också ofarbara. På så vis har landhöjningen påverkat var människor har kunnat bosätta sig och ibland också tvingat hela samhällen att flytta på sig. Sedan människan kom till Mälardalen har bosättningarna förtätats och idag är spåren av mänsklig aktivitet tydliga nästan var än du tittar.
Människans påverkan på naturmiljön
Landskapet kring Mälaren är ett resultat av människans påverkan på naturmiljön. Från början var nyttjandet begränsat till jakt och fiske men med tiden har vi alltmer förändrat det ursprungliga landskapet. Några avgörande faser har varit uppodlingen i samband med att människor blev bofasta, bergsbruket och industrialiseringen och i modern tid den kraftiga urbaniseringen med utbyggnad av tätorter och infrastruktur. Området kring Mälaren är varierat och kan indelas i fem delområden som skiljer sig åt i sin karaktär.
Från början var Mälaren en av Östersjöns havsvikar och det finns lämningar från bronsåldern från de människor som levde här då. De omfattande hällristningarna i Häljesta utanför Köping, som då låg vid en vik av Mälaren, visar på ett rikt och bördigt jordbrukslandskap. Vid åmynningarna växte starka samhällen upp.
Stockholm och Mälaren
På grund av landhöjningen snördes Mälaren av från Östersjön på 1200-talet och omvandlades gradvis till en sötvattensinsjö. Samtidigt förflyttades regionens centrum till utloppet av Mälaren, där Stockholm uppstod.
När Mälaren under 1200-talet blev en insjö i stället för en Östersjövik blev all sjötrafik tvungen att gå genom Stockholm och området blev en viktig handelsplats. Stockholms dominans har sedan stärkts då den blev huvudstad och idag breder staden ut sig i alla riktningar.