De större vattendragen

Vattnet i Mälaren har ofta sitt ursprung långt ifrån sjön. Det passerar både bergslag, lantbruksmarker och städer på vägen till sjön. Vattnet från Arbogaån flyter till exempel från sjön Väringen som ligger fyra och en halv mil från Mälaren!

De fyra stora åarna Arbogaån, Hedstömmen, Köpingsån och Kolbäcksån mynnar ut i Mälarens västligaste del och står ensamma för 46 % av tillrinningen. Ytterligare 24 % hamnar i Mälaren via Eskilstunaån, Svartån och Sagån medan de två vattendragen Örsundaån och Fyrisån står för 11 %. De resterande 10 % kommer från små bäckar och diken.

Arbogaån

Arbogaån där den rinner igenom Arbogas bebyggelse av gamla hus.

Arbogaån flyter i östlig riktning från sjön Väringen, genom Arboga där den går samman med Hjälmare kanal. Den har sedan sitt utlopp i Mälarviken Galten vid Kungsör. Arbogaån är en av bergslagsåarna och ett av Mälarens största tillflöden.

Hedströmmen

Hedströmmen flyter i sydsydöstlig riktning genom Dalarnas län och Västmanlands län. Den har en längd på 128 km inklusive källflöden. Ån rinner genom södra delarna av Dalarna där den passerar Malingsbosjön vid Malingsbo och rinner sedan ut i Storsjön vid Baggbron i Baggådalen.

Kolbäcksån

Kolbäcksån i Hallstahammars kommun, en bred å genom lövskog.

Kolbäcksån har fått sitt namn genom att den rinner genom Kolbäck. Ån är 199 km lång inklusive källflöden och rinner i sydöstlig riktning från Dalarnas län, genom Västmanlands län och mynnar slutligen i Mälarviken Galten. På sin väg rinner den genom sjöarna Väsman, Barken och Åmänningen.

Köpingsån

Gammalt hus längs med Köpingsån.

Köpingsån har en längd på 38 km och mynnar i Mälarviken Galten. Den har sitt ursprung i två mindre åar, Valstaån och Kölstaån och rinner i sydlig riktning ner mot Mälaren. Köpingsåns avrinningsområde sträcker sig genom kommunerna Köping, Skinnskatteberg och Surahammar i Västmanlands län.