Åtgärder mot övergödning

Sagån har stora utmaningar med övergödning som främst består av partikelbunden fosfor, det vill säga att fosforjoner som binder till lerpartiklar. Det lerfärgade vattnet vi ser vid höga flöden innehåller en stor del av den fosfor som vi vill rädda kvar på åkermarken där den gör nytta.

Illustration över Myrans våtmark vid Hjulbäckens övre lopp.
Myrans våtmark vid Hjulbäckens övre lopp. Illustration: Studio Flygar

Öppna hela illustrationen över Myran med beskrivningar (pdf) [LÄNK]

Läs mer i rapporten Genomförda LOVA-projekt i Sagån (pdf) [LÄNK]

Stoppa övergödning genom att bromsa flöden

Flygbild över Myrans våtmark.

Åtgärder mot övergödning kan med fördel göras uppe i skogslandskapet. Skogen tål väta längre tid än jordbruksgrödor och där kan vatten bromsas vid snösmältning och kraftiga regn. Med lätta åtgärder som att skogsdiken pluggas behålls vatten i skogen eller samlas i återställd våtmark som i projektet Myran.

Minska fosforläckage

Fosfor är värdefullt om den är på jordbruksmark där den gör nytta. Tas den omhand på rätt sätt i samspelet med vatten är det en win-win situation, det sparar pengar år jordbrukaren och minskar övergödningen av Mälaren.

Vatten i jordbrukslandskapet kan hanteras inom åkermarken, till exempel genom strukturkalkning. När vattnet tagit med sig fosfor ut i diket kan en fosfordamm stoppa upp till hälften av fosforläckaget genom sedimentation. Fosforn grävs sedan upp och sprids tillbaka på åkermarken. På så vis skapas ett kretslopp.