Mälaren – en sjö för miljoner (MER)

År 2004 infördes vattendirektivet och kommunerna fick därmed ett utökat ansvar för vattnet. För att underlätta och stötta det komplexa arbetet med vattenfrågor initierade Mälarens vattenvårdsförbund projektet Mälaren – en sjö för miljoner (MER).

Efter nio år av lyckat arbete med totalt 23 kommuner blev projektet vid årsskiftet 2021/2022 en integrerad del av vattenvårdsförbundet. Projektet visar på vikten av att arbeta tillsammans för ett bättre vatten. I MER ingick 23 kommuner i Mälarens tillrinningsområde, utifrån en finansieringsprincip på 1 krona per invånare och år.

I samband med att kommuner inom Mälarens avrinningsområde bjöds in till projektet under 2012 gjordes en film som beskriver projektet och hur det var tänkt att gå till.

I och med införandet av vattendirektivet har kommunerna fått ett utökat ansvar för vattnet. I all tillsyn och planering ska hänsyn till miljökvalitetsnormerna tas. Utmaningarna om en bättre vattenkvalitet och säkrare dricksvattenförsörjning ska mötas samtidigt som befolkningen växer kraftigt i regionen.

Mälaren – en sjö för miljoner 2013–2021

För att underlätta och stötta det komplexa arbetet med vattenfrågor initierade Mälarens vattenvårdsförbund det åtgärdsinriktade projektet Mälaren – en sjö för miljoner (MER). Projektet, som riktade sig till kommuner i Mälarens avrinningsområde, startades 2013 med en första etapp som sträckte sig över två år. Den andra etappen pågick sedan mellan 2015-2021. Vid årsskiftet 2021/2022 avslutades MER i sin projektform, och övergick till att bli en del av den ordinarie verksamheten i Mälarens vattenvårdsförbund.

Ett av målen med Mälaren – en sjö för miljoner var att skapa ett kontaktnät för kommunerna och en plattform för arbetet med åtgärder i vatten runt Mälaren. I en enkät som skickades ut till alla medlemmar under hösten 2020 framkom att många upplever att projektet har lett till just en ökad samverkan och mer kontakter kommunerna emellan.

– Låter man människor med olika expertis och olika perspektiv träffas så kan man tillsammans skapa en god kunskapsbas för hållbara beslut – och det känns som att MER verkligen har skapat en sådan arena. En annan viktig slutsats från projektet är att kommuner har mycket att vinna på att arbeta samlat inom ett avrinningsområde, säger Elin Ångman som var projektledare under perioden 2018-2021.

Kontakta oss i fall du önskar något material som är framtaget inom MER-projektet.

MER och uppkomsten till LIFE IP Rich Waters

Under 2014 initierade och medverkade Mälarens vattenvårdsförbund och MER i en ansökan av ett svenskt LIFE IP-projekt, med syfte att implementera åtgärdsprogrammet för vatten i Norra Östersjöns avrinningsområde. Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt vid Länsstyrelsen i Västmanlands län gick in som huvudsökande. I slutet av 2016 beviljade EU finansieringen och projektet LIFE IP Rich Waters startade 1 januari 2017 för att pågå fram till 2024 med avslutning under 2025.

– Genom uppkomsten av LIFE IP Rich Waters har MER kunnat förse avrinningsområdet med stora pengar till vattenvårdande åtgärder. Tack vare denna uppväxling av medel har betydande insatser för att nå en god vattenkvalitet i Mälaren kunna genomföras. LIFE IP Rich Waters ger en stor allmän nytta till regionens vattenarbete och våra medlemskommuner har kunnat dra nytta av de aktiviteter som projektet erbjuder, säger Elin Ångman.