LIFE IP Rich Waters

Logo för projektet LIFE IP Rich Waters med budskapet "Krafttag för bättre vatten".

LIFE IP Rich Waters har bidragit med ny kunskap och bättre metoder för att tackla några av de allvarligaste miljöproblemen som påverkar våra vatten. Projektet, som var Sveriges första projekt inom EU:s miljöprogram LIFE, var ett samarbete mellan myndigheter, kommuner, företag, forskare och vattenvårdsförbund. Vi har testat ny teknik, utvecklat nya metoder och demonstrerat hur åtgärder för bättre vatten kan genomföras i praktiken. Tillsammans har vi tagit krafttag för bättre vatten!

Under 2014 initierade och medverkade Mälarens vattenvårdsförbund i ansökan av ett svenskt LIFE IP (LIFE Integrated Project) med syfte att implementera åtgärdsprogrammet för vatten i Norra Östersjöns avrinningsområde. Projektet beviljades under 2016 och startade den
1 januari 2017, för att sedan pågå ända fram till 2024 och in på 2025. Nu finns väldigt många lärdomar och resultat från projektet att ta del av. Alla länkar nedan leder till innehåll under kunskapsbanken på richwaters.se.

Bild över Gottsunda dagvattenpark i Uppsala i disig soluppgång.

Dagvatten

Flera av kommunerna och organisationerna inom LIFE IP Rich Waters har arbetat med dagvattenfrågan på olika sätt. Som inspiration och stöd till dig som på olika sätt hanterar dagvatten har vi samlat några exempel.

En man i reflexväst håller en flaska nedsänkt i vattnet i en bäck och tar ett vattenprov.

Miljögifter

LIFE IP Rich Waters har utfört mätningar av läkemedelsrester i vatten, undersökningar av metaller i gruvområden och provtagningar av miljögifter i sediment både i Mälaren och i mindre sjöar.

Fem personer står på stranden intill ett vattendrag som rinner genom ett jordbrukslandskap och tittar på en karta.

Övergödning från lantbruket

Här hittar du LIFE IP Rich Waters resultat kopplat till övergödning från lantbruket. Det kan vara till hjälp för dig som jobbar med vattenfrågor på en kommun, länsstyrelse eller vattenorganisation.

Bild på häst med hästförare som står på en äng intill vattnet och speglas i vattenytan en stilla höstdag.

Övergödning från hästgårdar

LIFE IP Rich Waters har tagit fram en metod för vattenvårdsplanering på hästgårdar. Det för att hindra att näringsämnen från spillningen läcker till vattnet och bidrar till övergödning.

Bild på faunapassagen i Rällsälven som skapar en passage förbi en kraftverksdamm i bakgrunden.

Fria vandringsvägar för fisk

LIFE IP Rich Waters visar hur vandringsvägar för fisk kan byggas med hänsyn till kulturmiljö och hur hotade arter kan räddas genom anpassning av vattenkraftverk.

Bild en man i arbetskläder som kör en båt.

Internbelastning

Långvarig extern tillförsel av näring till en sjö kan samlas i bottensedimentet, för att senare börja läcka ut i vattnet igen och orsaka övergödning. Här hittar du LIFE IP Rich Waters information om arbetet mot internbelastning.

Bild på en gångbro över ett vattendrag i stadsmiljö.

Kommunal vattenplanering

Här hittar du resultat inom strategisk vattenplanering som du som arbetar med vattenfrågor på en kommun kan dra nytta av. Ett sammanhållet arbetssätt för kommunens vattenfrågor!

Bildkollage med framsidor på rapporter som givits ut inom EU-projektet LIFE IP Rich Waters.

Publikationer från LIFE IP Rich Waters

Sök efter publikationer hos LIFE IP Rich Waters sorterat efter ämne, typ eller år.

Bild på framsidan av fotoboken och lekmannarapporten Krafttag för bättre vatten från EU-projektet LIFE IP Rich Waters.

Lekmannarapport

LIFE IP Rich Waters har sammanfattat hur arbetet bedrivits, de resultat som kommit fram och de långsiktiga miljöfördelar som projektet har lett till i en så kallad lekmannarapport. I detta fall i form av en fotobok med bilder av naturfotograf Johan Hammar!

Uppkomsten till LIFE IP Rich Waters 2017-2024

Under 2014 initierade och medverkade Mälarens vattenvårdsförbund i ansökan av ett svenskt LIFE IP (LIFE Integrated Project) med syfte att implementera åtgärdsprogrammet för vatten i Norra Östersjöns avrinningsområde.

Ett LIFE IP ska syfta till fullskalig implementering av en plan eller program som kommit till stånd som en följd av ett EU-direktiv, till exempel vattendirektivet. Det fullskaliga genomförandet ska leda till att andra fonder, både nationella och internationella, används för vattenarbetet.

Arbetet initierades 2014 av Mälarens vattenvårdsförbund eftersom målet och arbetssättet inom projektet Mälaren – en sjö för miljoner (MER) bedömdes sammanfalla med ett integrerat LIFE-projekt. Länsstyrelsen i Västmanlands län i egenskap av vattenmyndighet för Norra Östersjöns vattendistrikt var huvudsökande (koordinerande bidragsmottagare).

En projektide skickades in i oktober 2014 och i slutet på året kom inbjudan till en fullskalig ansökan. Under sommaren 2015 kom utvärderingen och besked om att projektet fått höga poäng men inte nått ända fram för att få finansiering. I augusti 2015 beslutade förbundet och Vattenmyndigheten för Norra Östersjön att en ny ansökan skulle skickas.

Projektet beviljades under 2016 och startade den 1 januari 2017. Projektet avslutas successivt under 2024-2025. Ta del av lärdomar och resultat från den här sidan och richwaters.se