Vattenplanering

Strategisk vattenplanering handlar om att balansera olika intressen och krav, och om att få planeringen att fungera nu och på längre sikt.

Det handlar om att skapa ett sammanhållet arbetssätt för kommunens vattenfrågor och beslutsunderlag för skydd, utveckling och nyttjande kommunens vatten nu och i framtiden. En effektivare styrning mot ett gemensamt mål.

Handbok som hjälp i arbetet

Ta del av den handbok för strategisk kommunal vattenplanering som tagits fram i projektet LIFE IP Rich Waters. Handboken, som utgår från kommunala erfarenheter, ger exempel på en metod för att effektivisera vattenarbetet och främja en mer sammanhållen planering för att bland annat stärka ansvarsfördelningen kring vattenfrågorna.

Handboken ger förslag på en stegvis arbetsmodell som baserar sig på kommunala erfarenheter. Arbetsmodellen är indelad i sex steg och du kan använda både utvalda delar eller hela processen. Handboken ska vara ett stöd att strukturera ett komplext arbete. Ta hjälp av den du med!

Kommunen har många roller

Landets kommuner har många roller när det gäller vattenfrågor. Det handlar bland annat om att vara tillsyns- och tillståndsmyndighet, samhällsplanerare, VA-huvudman, dricksvattenproducent, markägare och verksamhetsutövare. Dessa många roller och ett brett ansvar innebär utmaningar men också stora möjligheter i vattenarbetet.